Het einde van het plastic wegwerp wattenstaafje

Het einde van het plastic wegwerp wattenstaafje

Wattenstaafjes, wie gebruikt ze niet? Handig voor de persoonlijke verzorging, bij het aanbrengen van make-up of bij priegelige schoonmaakklusjes. Na eenmalig gebruik gaat het bekende plastic stokje met bolletjes katoen rechtstreeks de prullenbak in. Het is lastig voor te stellen hoeveel schade dit kleine voorwerp aanricht bij onze zeedier-vrienden.

Want met wat pech belandt een wattenstaafje ergens anders, bijvoorbeeld als het door de wc wordt gespoeld. Het komt dan in de natuur terecht. Via het riool vindt het zijn weg naar lokaal en internationaal water. Jaarlijks sterven er bijvoorbeeld zo’n 1.00.000! zeedieren door plastic wegwerpproducten, zoals wattenstaafjes, rietjes en tandenstokers.

Maar goed nieuws, per 2021 komt hier verandering in. Omdat we met z’n allen (vaak noodgedwongen) zoveel plastic gebruiken, heeft het Europees Parlement besloten om vanaf volgend jaar single-use producten te verbieden, zoals plastic wattenstaafjes.

Voor milieuvriendelijke alternatieven kun je bij ons terecht. Zoals de vegan wattenstaafjes van The Humble Co, gemaakt van duurzaam verbouwde bamboe en biokatoen. Deze staafjes zijn volledig biologisch afbreekbaar en kunnen dus zo in de groene container of bij de compost. Bovendien steun je met je aankoop ook de Humble Smile Foundation.

Sta je open voor een herbruikbaar wattenstaafje die eenvoudig te reinigen is met zeep en water? Dan is de LastSwab wat voor jou. Eerlijk is eerlijk, dit wattenstaafje is van plastic, maar gaat net zolang mee als 1.000 plastic wegwerpwattenstaafjes.

De stap van een plastic wegwerp-wattenstaafje naar één van onze alternatieven is klein in het gebruik zelf. De werking is precies hetzelfde. Maar het heeft meteen een positieve impact op het milieu en de natuur. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: alle kleine beetjes helpen.

×